Kunstknooppunt Hamphire Hotel – The Manor Amsterdam: de geschiedenis herhaalt zich!

Open Ateliers Centrum Oost is verheugd om het eerste Kunstknooppunt voor de 8e editie van de open atelierroute in Centrum en Oost bekend te maken: Hotel Hampshire – The Manor! Het is inmiddels de 2e maal dat in het voormalige Burgerziekenhuis (en stadsdeelkantoor van Stadsdeel Oost) meerdere deelnemers van Open Ateliers Centrum Oost hun werk kunnen laten zien.

The Manor heeft in juni 2011 haar intrek genomen in het historische gebouw aan de Linnaeusstraat en sindsdien is zij een actief pleitbezorger om kunst laagdrempelig toegankelijk te maken in Oost. Open Ateliers Centrum Oost is blij met deze samenwerking en het feit dat we meerdere ruimtes in het hotel mogen gebruiken tijdens de editie op 28 en 29 oktober 2017. Het hotel is voor iedereen makkelijk te bereiken en ligt op een steenworp afstand van het centrum van onze manifestatie in het Oosterpark. En voor het geval u behoefte heeft aan een versnapering of een drankje, u kunt hiervoor gebruik maken van de bar of het restaurant! En terwijl u dit doet kunt u van de kunst van onze deelnemers genieten die ook in deze ruimtes hun werk mogen laten zien!

De geschiedenis van The Manor is bekend. Het Burgerziekenhuis werd op 18 maart 1891 geopend en bood vooral opvang aan de minder draagkrachtigen in die tijd. Tot die tijd was er weinig plek voor hen in de ziekenhuizen in Amsterdam. Uiteindelijk is het geld voor de bouw bij elkaar verzameld door het bij welgestelde Amsterdammers bij elkaar te bedelen. Daarnaast vindt er ook een verloting plaats van tweehonderd kunstwerken die gratis door kunstenaars ter beschikking zijn gesteld. Er worden bijna vijftienduizend loten verkocht. De opbrengst is 69.000 gulden. Als bijna een miljoen gulden bij elkaar is gebracht kan het ziekenhuis op 18 maart 1891 officieel worden geopend. Een – voor die tijd – modern ziekenhuis: liften, elektrisch licht, centrale verwarming en een uitgebreide staf van artsen en verplegend personeel.

In 100 jaar zijn er in het ziekenhuis duizenden mensen verpleegd, waaronder Prins Bernard, die een hele vleugel ter beschikking kreeg na zijn auto-ongeluk in 1937! Ook zijn er vele duizenden kinderen geboren, waaronder Johan Cruijff in 1947. In 1991 moest het ziekenhuis zijn deuren sluiten. In Amsterdam Zuidoost was het grote AMC gebouwd. Het Burgerziekenhuis was te klein en men besloot naar Almere te verhuizen.

Hoe mooi is het – met het verhaal over de oprichting en met name de verloting van de kunstwerken die gratis ter beschikking werden gesteld door de kunstenaars – dat The Manor in het weekend van 28 en 29 oktober 2017 weer gastheer mag zijn van lokale beeldende kunstenaars die hun werk aan alle burgers en buitenlui mogen laten zien.

Meer informatie over Hampshire Hotel – The Manor Amsterdam is te vinden op:
The Manor Amsterdam

Adres: Linnaeusstraat 89, 1093 EK te Amsterdam

Meer informatie over de geschiedenis van het hotel is te vinden op:
geheugenvanoost.amsterdam/