KIT / Tropeninstituut epicentrum van Open Ateliers Centrum Oost 2017!

Net als bij de vorige editie zal ook dit jaar tijdens Open Ateliers Centrum Oost in het KIT de Centrale Expositie gehouden worden. In de historische Marmeren Hal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen zullen op 28 en 29 oktober aanstaande 88 kunstenaars elk één kunstwerk tentoonstellen. Daarmee vormt het KIT een ideaal startpunt van de kunstroute door de Plantage- en Weesperbuurt en Oosterpark- en Dapperbuurt.

De al jaren innige samenwerking tussen Open Ateliers Centrum Oost en het KIT krijgt zo een mooi en bijzonder vervolg. Want naast de Centrale Expositie zal in hetzelfde weekend ook het Festijn der Tachtigers plaatsvinden, een festival vol muziek, literatuur en poëzie en theater rond de stroming der Tachtigers, de generatie dichters die rond 1880 het aangezicht van de Nederlandse literatuur geheel veranderde (o.a. Willem Kloos, Herman Gorter, Lodewijk van Deyssel en Frederik van Eeden).

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (kortweg Tropeninstituut of KIT) is een Nederlands multidisciplinair kennisinstituut voor internationale, economische en interculturele samenwerking, waarbij de ontwikkeling van praktisch toepasbare kennis vooropstaat. Er wordt samengewerkt met overheden, het internationale bedrijfsleven en multilaterale organisaties zoals de VN, de EU en de Wereldbank. Het KIT is actief in meer dan zestig landen, waarbij het accent ligt op kennisoverdracht, capaciteitsopbouw en het stimuleren van samenwerking.

Het KIT is opgericht in 1910 door grote bedrijven in samenwerking met de overheid als ‘Koloniaal Instituut’ met als doel de overzeese gebieden te bestuderen en de handel met deze gebieden te stimuleren. Het instituut is sinds 1926 gevestigd in het huidige pand op de hoek van de Mauritskade en Linnaeusstraat, grenzend aan het Oosterpark. Het monument is voorzien van rijke decoraties en symbolen met verwijzingen naar de verschillende wereldculturen en de koloniale geschiedenis van Nederland.

Door de centrale ligging, de historie en de artistieke accenten is het KIT een ideale locatie voor de Centrale Expositie van Open Ateliers Centrum Oost 2017.

Adres KIT: Mauritskade 63, 1092 AD Amsterdam

Meer informatie: www.kit.nl

Meer informatie over het Festijn der Tachtigers: www.feestderpoezie.nl/festijnvantachtig