Interview met Ferry Reijnders

Interview met Ferry Reijnders, ontwerper van 2 illustraties voor de affiches van de Open Ateliers Centrum Oost.

Vandaag – dinsdag 7 april – verschijnt het affiche van de Open Ateliers Centrum Oost in het straatbeeld en is daar tot Koningsdag te zien. Hieronder een interview met Ferry Reijnders, maker van de illustratie.

“Kunst stroomt in en uit mij, het komt overal vandaan. Ik fotografeer veel, download interessante beelden, bekijk veel boeken. Zo ontstaan er constant ideeën. Mijn ateliers liggen vol met beelden, sommige nooit afgemaakt, andere driftig tot een eind gebracht. Vaak passen twee dingen uit verschillende tijden, gemaakt met verschillende technieken, wonderbaarlijk bij elkaar, juist door deze tegenstellingen”, vertelt Ferry Reijnders, ontwerper van de illustraties voor de  affiches van de Open Ateliers.

De twee illustraties die Ferry heeft gemaakt voor de affiches van 2014 /15 zijn op die manier ontstaan. In 2014 verzamelde hij oude ansichtkaarten uit begin 20e eeuw, met voornamelijk vrouwen en meisjes erop. Verder ontwikkelde hij juist rond die tijd zijn mixed media technieken, waarbij hij lijntekeningen op o.a. aquarelpapier uitprintte en verder bewerkte. Voor de illustratie van het affiche printte hij eerst de foto uit en ging daarmee aan de slag met markers, potlood en krijt. Deze techniek, gecombineerd met lijntekeningen die uitgesneden op het bewerkte aquarelpapier geplakt werden en vervolgens gescand om digitaal te verwerken, leverde uiteindelijk de illustratie van de poster op.

Voor de illustratie van het affiche voor deze jaargang, was zijn uitgangspunt een aantal oude boeken uit eind 19e eeuw. De illustraties daarin zijn gemaakt met behulp van grafische technieken en vaak van bijzondere kwaliteit. “Doordat het copyright verjaard is, is dit een onuitputtelijke bron van inspiratie, aan de kunstenaar ter beschikking gesteld door de tijd”, zegt kunstenaar Ferry Reijnders.

Ook hier heeft hij een eclectisch beeld samengesteld. Hij verhoogde het contrast in het oorspronkelijke beeld, voegde wederom felle kleuren toe, tekende lijn op de print en veranderde de compositie. Zo ontstond weer een uniek beeld.

affiche