Fraai artikel in OOST-ONLINE

Lees het hele artikel  Oost-online>>

BEELDENDE KUNST CENTRAAL TIJDENS ATELIERROUTE CENTRUM OOST
2 en 3 mei 2015

Meer dan negentig beeldend kunstenaars openen hun atelierdeuren in het weekend van 2 en 3 mei in Amsterdam Centrum en Oost. Alle deelnemende kunstenaars, jong en oud, afkomstig uit Nederland en uit de hele wereld, wonen of werken in één van deze stadsdelen. De bezoekers kunnen een kijkje nemen in de keuken van een enthousiaste kunstenaar en een gesprek voeren over de schepping van zijn werk. Een unieke gebeurtenis: de kunstenaar is aanwezig, vertelt met plezier zijn verhaal achter de kunst en het is mogelijk rechtstreeks in het atelier kunst te kopen tegen een scherpe prijs.

De kunstmanifestatie vindt plaats tussen het Muiderpoort Station, Centraal Station en Amstel Station. In het midden van dit gebied vindt de Centrale Expositie plaats in het KIT / Tropeninstituut (naast het Tropenmuseum). Deze overzichtstentoonstelling geeft een goede indruk van wat Open Ateliers Centrum Oost te bieden heeft. In de marmeren ontvangsthal is van elke kunstenaar een werk te zien. Met de gratis plattegrond en catalogus zijn korte en lange routes uit te stippelen. De meeste ateliers liggen aan de tramlijn 9, 10 en 7.
De te bezoeken locaties zijn herkenbaar aan de roze ‘Open Atelier’ vlag.

De Plantage-Weesperbuurt van stadsdeel Centrum en de Oosterparkbuurt en Dapperbuurt van stadsdeel Oost vormen samen een goede dwarsdoorsnede van de stad. Dit geldt voor zowel de achtergronden van de kunstenaars als de architectuur waarin hun ateliers zijn gehuisvest. Zo kun je binnenlopen bij de kunstenaar in een grachtenpand in het Centrum, een atelierwoning in de Dapperbuurt en een kazernewoning in Oost.

Daarnaast zijn er een aantal kunstknooppunten: gastateliers voor kunstenaars die wonen en werken buiten het gebied Centrum Oost. Zij presenteren zich in groepsverband op bijzondere locaties als de voormalige Oranje-Nassaukazerne, het Sarphatihuis, de Openbare Bibliotheek Amsterdam en The Manor Hotel. Waar vroeger de paarden over het binnenplein van de kazerne galoppeerden, onze Amsterdamse ouderen werden opgevangen, de boodschappen werden gedaan bij ‘s lands bekende kruidenier en de zieken werden verzorgd in het Burgerziekenhuis (en later de burgerlijke documenten werden opgehaald in het stadsdeelkantoor), wordt nu beeldende kunst getoond.

Het werk dat de beeldende kunstenaars tonen is heel divers. Alle disciplines zijn vertegenwoordigd: schilderijen, beelden, glaskunst, tekeningen, grafiek, foto`s, illustraties en vormgeving. Zowel abstract als figuratief werk, autonoom en toegepast.

Alles op een rijtje:

– Open Ateliers Centrum Oost vindt plaats op 2 en 3 mei 2015 van 12.00 tot 18.00 uur
– Toegang, Catalogus en Plattegrond zijn gratis
– Centrale Expositie in de marmeren ontvangsthal van het KIT Tropeninstituut
– Open Ateliers Centrum Oost is te volgen op Facebook, Twitter en Pinterest.

www.openatelierscentrumoost.nl

U bent van harte welkom!

oost-online-logo